Kepçe kulak olarak bilinen deformite ile birlikte, normalden büyük kulaklar, kulak kepçesindeki eksiklikler ve bozuklukların cerrahi olarak düzeltilmesi için yapılan bir seri operasyon grubudur. Genellikle 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Küçük çocuklarda genel anestezi, yetişkinlerde ise lokal anestezi tercih edilir. Kendi kulağından rahatsızlık duyan ve ameliyat olmayı isteyen çocuklar, ameliyat sonucunda çok daha mutlu olmaktadırlar. Kullanılan tekniğin türüne göre operasyon ortalama 2-3 saat sürer. Hasta operasyondan sonra taburcu edilir.

Ameliyata bağlı normalde beklenen rahatsızlıklar nelerdir?
Kulak içinde kan birikmesi (bunlar kendiliğinden çözülebilir veya bir iğne yardımıyla dışarı akıtılabilir). Kulak derisi üzerinde bir süre lokalize morluklar olabilir.

Ameliyatın riskleri vardır ve önceden bilinmesi gerekir
Kulak kıkırdağında enfeksiyon ve skar dokusu oluşumu görülebilir. Tekniğin yetersiz uygulanmasına bağlı olarak kulaklar eski haline dönebilir veya kulaklar arasında asimetri oluşabilir. Kulakların görünümü doğal olmayabilir.

Normale dönüş
Kulaklarda birkaç gün boyunca ağrı ve zonklama olabilir. Ancak medikal tedaviyle bu safha rahat geçirilir. Hastanın başı ameliyattan hemen sonra hacimli bir bandajla sarılır. Bu bandaj kulaklara en iyi şekli almasında yardımcı olur ve iyileşmeyi çabuklaştırır. Birkaç gün sonra bu bandaj daha ince, tenisçi bandı gibi bir baş bandıyla değiştirilir. Dikişler bir hafta civarında alınır veya erimeye bırakılır. Kulakları eğip bükebilecek her aktiviteden birkaç ay boyunca uzak durulmalıdır. Okul veya işe dönüş operasyondan 5-7 gün sonra mümkün olabilir.

Leave a reply